25-02-07

GESPREKKEN MET KORTRIJKZANEN

 

29-12-2005

40 interessante Kortrijkzanen afgeluisterd

 

Doe jezelf voor nieuwjaar een Kortrijks boek cadeau. Joost Strosse heeft er zo juist een gepubliceerd. 40 gesprekken met beroemde en minder beroemde maar daarom niet minder interessante Kortrijkzanen.

 

Ongetwijfeld heb je ook al eens aardappelen geschild. De blanke patatten gaan in een kom water en de krullen vergaar je op een oude krant. Dan loop je groot gevaar. Je oog valt op een krantentitel, je begint te lezen en voor je het weet, loopt het eten een uur vertraging op. Het jongste boek van Joost Strosse heeft ook dat effect. Even bladeren is voldoende om je aan het grasduinen te zetten, en voor je het beseft, heb je uren gelezen.

Het boek 'Gesprekken met Kortrijkzanen', Joost Strosse, november 2005, is very 'what you see is what you get'. Het boek is van de bladzijden 1 tot 124 gevuld met niets anders dan gesprekken. Zoals in 'real life' is ook in het boek het ene gesprek het andere niet. Soms zijn het diepgaande conversaties, grondig voorbereid met bronnenonderzoek en historische opzoekingen. Andere gesprekken zijn de vrucht van de inspiratie van het moment, waarbij de sympathie of het inlevingsvermogen van Joost Strosse hun sporen nalaten. De gesprekken zijn dan ook afgedrukt als gesprekken, meestal ongepolijst en authentiek.

Joost Strosse zocht (vond?) zijn gesprekspartners in uiteenlopende lagen van de Kortrijkse bevolking. Het verst van mij af staan de figuren uit de Kortrijkse cultuurscène van voor 1968. Juist daardoor hebben die gesprekken, met bijvoorbeeld Antoon Vander Plaetse, iets intrigerends; ze geven een blik op een wereldje dat voorbij is maar dat toch zijn sporen heeft nagelaten in Kortrijk. Andere gesprekken zijn bijna geschiedkundige documenten, omdat zij de laatste getuigen aan het woord laten van levensstijlen en beroepen die thans niet meer bestaan. Een juweeltje is het klapke met Marie-José Mondy die tot in de jaren 80 een touwenwinkel uitbaatte in de O.L.Vrouwestraat. Joost Strosse zag haar voor de laatste keer een artisanale zeef maken; daarmee werd achter een eeuwenoud ambacht een punt gezet.

Het bevreemdende aan het boek is dat je tussen de sociale, culturele en zelfs industriële 'archeologie' ook figuren van vandaag aantreft zoals kameraad Rudy Dejaeghere, centrummiddenstander Gerard Parmentier, restaurantuitbater Douglas Loosveldt en beeldhouwer Paul Van Rafelghem. Zo verneem ik in het boek ook dat gewezen burgemeester Emmanuel de Bethune zijn mémoires aan het schrijven is; daar kijken meer mensen naar uit! Vooral het gesprek met levenskunstenaar Jozef Dekimpe heb ik met veel interesse ... afgeluisterd. Want dat is het voordeel van interviews zoals Joost Strosse ze afneemt: je hebt de indruk dat je op een terrasje een gezelschap bezig hoort en je zet je oren open.

Joost Strosse is een gegradueerd bibliothecaris en documentalist. Hij werkte als bibliothecaris in de Kortrijkse stadsbibliotheek. Hij was en is eveneens correspondent van heel wat kranten en tijdschriften. Als bibliothecaris en als journalist was hij goed geplaatst om interessante mensen tegen het lijf te lopen. Joost Strosse fotografeert eveneens en zijn werk was te zien op tentoonstellingen – zijn jongste boek staat trouwens vol foto's, zowel van zijn hand als van collega's. Op de kaft staat een panoramisch beeld van de Grote Markt, getrokken op de toren van Sint-Maartenskerk, ongeveer van op de plaats waar nu de befaamde webcam staat die dag in dag uit onze markt op het wereldwijde web plaatst. Joost Strosse was ook voorzitter van de Kunstkring van het Kortrijkse stadspersoneel.

Het boek 'Gesprekken met Kortrijkzanen' is uitgegeven door de auteur zelf. Het is te verkrijgen door 15 euro (+ 2 euro portkosten) over te schrijven op rekening 778-5035368-56 van Joost Strosse, Adolf Bayerlaan 2, 8500 Kortrijk, 0494 92 35 27. E-mail: joost.strosse@pandora.be (Artikel geschreven door raadslid Marc Lemaître)

 

 

 

18:47 Gepost door joost strosse in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, kortrijkzanen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.