25-02-07

Gedachten en herinneringen

 

De Kortrijkse ereburgemeester, Emmanuel de Bethune(°1930) heeft er een rijke carrière als politicus op zitten. Deze man van adel heeft nu zijn mémoires geschreven met als titel "Gedachten en Herinnerringen". In dit lijvig en mooi geïllustreerd boek wandelt de Bethune vanaf zijn kinderjaren doorheen driekwarteeuw geschiedenis. Zijn onbekommerde jeugd, alleen gestoord door een vlucht voor de Duitsers in WO II, zijn studentenjaren bekroond met brio,zijn loopbaan als professor aan de universiteit Lovanium te Kinshasa en daarna zijn ambt als kabinetsmedewerker van Arthur Gilson en medewerker van Paul Van Den Boeynants gingen zijn politieke loopbaan vooraf.

Die begon in Marke en eindigde in Kortrijk, gemeenten waar hij burgemeester was. In dit boek lees je hoe men, mits de nodige kennis( en relaties) heel wat kan realiseren in een kleine gemeente.In een stad als Kortrijk kan er uiteraard meer gedaan worden, maar zijn de problemen ook groter.

In het boek ook heel wat nieuws over de verschillende verkiezingen die de burgemeester lokaal en provinciaal meemaakte. Nationale politiek interesseerde hem niet, althans wat de mandaten betreft.

De nevenmandaten, vooral in Leiedal en in de electriciteitsmaatschappijen worden door de Bethune eveneens belicht.

Al hadden we graag wat meer over de "interne" keuken van de politiek vernomen, toch blijft dit werk een must voor al wie in Kortrijk en Marke geïnteresseerd is.Het boek kost 20 € en is te verkrijgen bij de heer de Bethune (tel056/216657) of  edebethune@skynet.be

19:35 Gepost door joost strosse in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, politiek, de bethune, marke |  Facebook |

GESPREKKEN MET KORTRIJKZANEN

 

29-12-2005

40 interessante Kortrijkzanen afgeluisterd

 

Doe jezelf voor nieuwjaar een Kortrijks boek cadeau. Joost Strosse heeft er zo juist een gepubliceerd. 40 gesprekken met beroemde en minder beroemde maar daarom niet minder interessante Kortrijkzanen.

 

Ongetwijfeld heb je ook al eens aardappelen geschild. De blanke patatten gaan in een kom water en de krullen vergaar je op een oude krant. Dan loop je groot gevaar. Je oog valt op een krantentitel, je begint te lezen en voor je het weet, loopt het eten een uur vertraging op. Het jongste boek van Joost Strosse heeft ook dat effect. Even bladeren is voldoende om je aan het grasduinen te zetten, en voor je het beseft, heb je uren gelezen.

Het boek 'Gesprekken met Kortrijkzanen', Joost Strosse, november 2005, is very 'what you see is what you get'. Het boek is van de bladzijden 1 tot 124 gevuld met niets anders dan gesprekken. Zoals in 'real life' is ook in het boek het ene gesprek het andere niet. Soms zijn het diepgaande conversaties, grondig voorbereid met bronnenonderzoek en historische opzoekingen. Andere gesprekken zijn de vrucht van de inspiratie van het moment, waarbij de sympathie of het inlevingsvermogen van Joost Strosse hun sporen nalaten. De gesprekken zijn dan ook afgedrukt als gesprekken, meestal ongepolijst en authentiek.

Joost Strosse zocht (vond?) zijn gesprekspartners in uiteenlopende lagen van de Kortrijkse bevolking. Het verst van mij af staan de figuren uit de Kortrijkse cultuurscène van voor 1968. Juist daardoor hebben die gesprekken, met bijvoorbeeld Antoon Vander Plaetse, iets intrigerends; ze geven een blik op een wereldje dat voorbij is maar dat toch zijn sporen heeft nagelaten in Kortrijk. Andere gesprekken zijn bijna geschiedkundige documenten, omdat zij de laatste getuigen aan het woord laten van levensstijlen en beroepen die thans niet meer bestaan. Een juweeltje is het klapke met Marie-José Mondy die tot in de jaren 80 een touwenwinkel uitbaatte in de O.L.Vrouwestraat. Joost Strosse zag haar voor de laatste keer een artisanale zeef maken; daarmee werd achter een eeuwenoud ambacht een punt gezet.

Het bevreemdende aan het boek is dat je tussen de sociale, culturele en zelfs industriële 'archeologie' ook figuren van vandaag aantreft zoals kameraad Rudy Dejaeghere, centrummiddenstander Gerard Parmentier, restaurantuitbater Douglas Loosveldt en beeldhouwer Paul Van Rafelghem. Zo verneem ik in het boek ook dat gewezen burgemeester Emmanuel de Bethune zijn mémoires aan het schrijven is; daar kijken meer mensen naar uit! Vooral het gesprek met levenskunstenaar Jozef Dekimpe heb ik met veel interesse ... afgeluisterd. Want dat is het voordeel van interviews zoals Joost Strosse ze afneemt: je hebt de indruk dat je op een terrasje een gezelschap bezig hoort en je zet je oren open.

Joost Strosse is een gegradueerd bibliothecaris en documentalist. Hij werkte als bibliothecaris in de Kortrijkse stadsbibliotheek. Hij was en is eveneens correspondent van heel wat kranten en tijdschriften. Als bibliothecaris en als journalist was hij goed geplaatst om interessante mensen tegen het lijf te lopen. Joost Strosse fotografeert eveneens en zijn werk was te zien op tentoonstellingen – zijn jongste boek staat trouwens vol foto's, zowel van zijn hand als van collega's. Op de kaft staat een panoramisch beeld van de Grote Markt, getrokken op de toren van Sint-Maartenskerk, ongeveer van op de plaats waar nu de befaamde webcam staat die dag in dag uit onze markt op het wereldwijde web plaatst. Joost Strosse was ook voorzitter van de Kunstkring van het Kortrijkse stadspersoneel.

Het boek 'Gesprekken met Kortrijkzanen' is uitgegeven door de auteur zelf. Het is te verkrijgen door 15 euro (+ 2 euro portkosten) over te schrijven op rekening 778-5035368-56 van Joost Strosse, Adolf Bayerlaan 2, 8500 Kortrijk, 0494 92 35 27. E-mail: joost.strosse@pandora.be (Artikel geschreven door raadslid Marc Lemaître)

 

 

 

18:47 Gepost door joost strosse in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, kortrijkzanen |  Facebook |

23-02-07

De familie STROSSE

In 2005 schreef ik "De familie STROSSE" waarin ik alle nakomelingen en rechtstreekse voorouders van Edouard Strosse heb vermeld.Ik heb me niet beperkt tot outer historische gegevens, maar ook de actuele situatie van alle vermelde familieleden belicht.Onze speurtocht begon in het rijksarchief te Kortrijk, waar we al heel bemerkten dat de wortels van onze familie elders te zoeken waren. In de parochieregisters van Rumbeke vonden we een eerste aanknopingspunt. Dat leidde ons naar Poperinge waar wel vier families Strosse woonden, maar die we niet direct konden aanknopen aan ons objectief. Die ontdekkingen leidden ons wel naar Bailleul in Noord -Frankrijk waar we op het goede spoor waren en konden teruggaan naar de 16e eeuw.

Bailleul, Rumbeke en Meulebeke hebben we als gemeenten kort belicht, omdat daar onze roots liggen.

Via deze weg doe ik graag een boerp op alle familieleden om wijzigingen in het familiale situatie te laten kennen.Zo kunnen we onze stamboom steeds actualiseren.

12:32 Gepost door joost strosse in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: genealogie, joost, strosse |  Facebook |