18-03-07

Waar is de tijd?

Waar is de tijd

     

2000 jaar Kortrijk in 18 thematische deeltjes.

De reeks Waar is de tijd is een reis van ruim 2000 jaar met hoogtepunten en crisissen, bloeiperiodes en betreurenswaardige vernielingen. De textielindustrie vormt een belangrijke rode draad door het verleden. De kwaliteitsvolle damastweverij was nergens succesvoller en de Leie kreeg wereldfaam als Gouden Rivier van de vlasnijverheid. De Guldensporenslag van 1302 en de zware bombardementen in 1944 blijven de geschiedenis van Kortrijk tekenen.

De Kortrijkzaan staat centraal
De stad heeft vele beroemde mensen voortgebracht, zoals Jan Palfyn (1650-1730), de Kortrijkse chirurg en heelmeester. Ook van minder bekende Kortrijkzanen is het verhaal boeiend genoeg om te vertellen. Van wielrenners tot kermiskramers, van bierbrouwers tot begijntjes, van onderpastoors tot brandweerlieden. Het zijn uw voorouders! Waar is de Tijd gaat na wat zij aten, wie zij liefhadden, waar zij woonden en waar zij werkten.

Het stadscentrum kan onmogelijk los van de wijken en deelgemeenten gezien worden. De banden zijn sinds de fusie in 1977 nog hechter geworden. De deelgemeenten hadden hun eigen identiteit met wijkcomités en wijkkermissen.

Waar is de Tijd brengt geen koel, afstandelijk verhaal van gebeurtenissen en data. Wel een warme vertelling over hoe uw voorouders in Kortrijk leefden en waar zij mee bezig waren. En elk feit is gecontroleerd. De auteurs en de deskundige redactie staan garant voor de historische juistheid.

Waar is de Tijd komt tot stand in samenwerking met de stad Kortrijk en de West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk-Menen vzw. De redactie gebeurt door Ann Augustyn, Marijke Debucquoy, Véronique Lambert en Greet Verschatse. Een uitgebreide ploeg van deskundige auteurs schrijft de afleveringen.

Elk deel kost slechts € 4,95 en is te vinden in de Kortrijkse boekhandels.

Download de folder via 'gerelateerde bestanden'.

www.waarisdetijdkortrijk.be

 

Deel 1 van "Waar is de Tijd- 2000 jaar Kortrijk" ligt vanaf 14 maart in de winkel. Deel 2 vanaf 12 april.

 

Tot zover de uitgeversinformatie.

Wat vinden we nu van deze nieuwe publicatie?

We zijn ALTIJD tevreden als er een nieuw werk over Kortrijk verschijnt, want de stad boeit ons .

Niet zo heel lang geleden verscheen in de reeks Artis-Historia een boekdeel "Steden van België Kortrijk". "Waar is de tijd" doet ons een beetje denken aan dit werkje, zeker wat de foto's betreft. Net als de boeken "Het Kortrijk van toen" van Raoul Depaepe en "Kortrijk" van Piet Boncquet brengt "Waar is de tijd" de nostalgie naar het Kortrijk van toen weer boven.  

We vrezen dat dit nieuwe werk in 18 afleveringen ons niet zoveel nieuws zal brengen. Er zijn reeds degelijke historische werken over Kortrijk die deelaspecten belichten. Ik denk aan Christiaan Germopré, die over circus en paasfoor publiceerde, aan Egied Van Hoonacker met zijn Kortrijkse Straatnamen en zijn herbergen, aan Paul Debabandere en Philippe Despriet, die reeds zoveel facetten van de stad belichtten.

Hopelijk kan dit nieuwe werk nog iets nieuws brengen.

De prijs is immers niet van de poes: het geheel, opbergdoos incluis, zal ons na 18 maanden 100 € gekost hebben. Om te vergelijken: Dr. Egied  Van Hoonckaer brengt volgende maand " Kortrijk in proseleinkaarten uit", zeer verzorgd  en athentiek, voor 42 €

 

 


 

 

 

 

 

 

  

15:49 Gepost door joost strosse in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, boeken, geschiedenis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.